Pic 1

Bine ati venit

Pe site-ul Parohiei Ortodoxe Romane Sanislau.

 

Speram ca veti agrea popasul pe aceste pagini! 

Alexa Pop, paroh si protopop al Sanislaului acum o suta de ani

   

   

    Cel care acum o suta de ani se afla in fruntea intregii suflari romanesti din parohia noastra in vederea infaptuirii zidirii maretei constructii bisericesti era preotul Alexa Pop, numit paroh si protopop al Sanislaului la 3 martie 1907.
    Acesta a marit dimensiunile vechii biserici de zid care fusese ridicata la 1775 pe locul batranei biserici de lemn existenta pana atunci. Noua biserica cu sase turnuri care starneste pana astazi admiratia tuturor celor care au ocazia sa-i treaca pragul a fost data cultului la 1 noiembrie 1910.
    Activitatea acestui eminent protopop a fost pilduitoare prin lupta pentru pastrarea nestirbita a credintei slujite in limba poporului sau.
    “Alexa Pop a văzut lumina zilei în 10 mai 1858 la Bozânta Mică, în familia parohului greco-catolic local Ioan Pop. Şcoala primară a urmat-o în satul natal, iar studiile secundare la Baia Mare si Beiuş, unde trece capacitatea în 1876. Teologia o absolvă în 1880 la Satu Mare.
    Alexa Pop s-a căsătorit cu Aurelia Nuţiu. Născută în 1865 la Chioag (judeţul Bihor), soţia lui făcea parte din numeroasa familie a preotului gr.-cat. Alexandru Nuţiu a Teclei Geran. Merită să insistăm puţin asupra familiei Nuţiu. Din anul 1867 Alexandru Nuţiu va sluji în Sătmar, succesiv funcţionând la Resighea, Petea, Tămaia (pe atunci în comitatul Sătmar), Chilia în cele din urmă la Lipău, unde-şi va da obştescul sfârşit în 1908, după ce slujise în această parohie vreme de aproape un sfert de veac.
    Afară de Aurelia, născută, după cum am precizat, pe meleaguri bihorene, în familia Nuţiu s-au născut nu mai puţin de 14 copii! Aceasta în parohiile cercetate de noi, deci după 1867. Prenumele acestora? Ioan Axinte Sever, Titu Liviu Adrian, Octavian Augustin; rezonanţa dovedeşte dorinţa arzătoare a părintelui de a nu putea fi stâlcite prenumele copiilor.
    A fost caracterizat în epocă drept „naţionalist înflăcărat, preot energic de model”.
    Dupa nunta cu Aurelia Nutiu, este hirotonit in 17 aprilie 1881.
“Începe preoţia prin a fi administrator iar din 1887 paroh la Buşag, adică aproape de locurile natale, de Valea Someşului. În 1885 trece examenul prosinodal. A înfiinţat în această parohie un grânar, din roadele căruia s-a zidit mai târziu şcoala primară.
Între 1893-1907 păstoreşte tot în zonă, adică la Săsar, în imediata vecinătate a Băii Mari, ridicând acolo noua biserică. Încă de când slujea la Săsar a fost ales membru pe viaţă al „Astrei”. A sprijinit material Reuniunea de cântări „Hilaria” din Oradea.
    Din 3 martie 1907 până la sfârşitul vieţii funcţionează la Sanislău. A slujit cu vrednicie aici, obligat de personalitatea predecesorului său în parohie, nimeni altul decât Gavril Lazăr de Purcăreţi.”
    Lucrarile la noua biserica s-au executat sub indrumarea arhitectului Giovanni Quai, italian de origine. Iconostasul, splendidele vitralii si pictura au fost facute in 1913.
    Alexa Pop a indrumat numerosi copii sa urmeze scoli mai inalte, astfel ca din aceasta comuna s-au format serii de intelectuali: invatatori, preoti, medici, ingineri, farmacisti, profesori, judecatori, avocati.
    “S-a implicat atât pe plan politic, cât si pe plan cultural în emanciparea românilor sătmăreni.
Printre funcţiile pe care le-a ocupat în diferitele forme de organizare a intelectualilor români sătmăreni, menţionăm că a fost membru al comitetului Despartamantului Sătmar-Ugocea al „Astrei”, preşedinte al Reuniunii învăţătorilor greco-catolici din Arhidiaconatul Sătmarului.
    A protestat vehement contra artificialei Episcopii de Hajdudorog, înfiinţată pentru mai accentuata deznaţionalizare a românilor.”
Dupa Marele Congres National al romanilor ardeleni tinut la Alba Iulia in 29 mai 1912, Alexa Pop duminica, 18 august 1912, impreuna cu deputatul Stefan Ciceo Pop, au organizat la Sanislau cea dintai adunare de protest contra infiintarii episcopiei de la Hajdudorog, care adunare prin participarea si a romanilor din Ciumesti, Resighea si Piscolt, a avut un mare rasunet in toata aceasta parte de tara. Au mai participat dr. Ioan Ciordas si pr. Constantin Lucaciu.
    Dupa intalniri si ale credinciosilor din Vezendiu si Dindesti, Alexa Pop intocmeste un protest impotriva incorporarii parohiilor sale la Hajdudorog si-l inainteaza prin intermediul Episcopului de Oradea, Sfantului Scaun din Roma scriind: “Rugam cu toata insistenta si cu fiasca iubire si umilinta pre Sfintia Voastra sa binevoiti a ne reda linistea religioasa sufletelor noastre si a ne reincorpora catre diecezele mame de la care am fost smulsi fara stirea si voia noastra.”
    Pentru oprirea abuzurilor ce au urmat in anul 1913 a fost in legatura cu: deputatul T. Mihali, deputatul Stefan Ciceo Pop, parintele Vasile Lucaciu, cu veteranul presedinte al Partidului National, Gh. Pop de Basesti, episcopul Demetrie Radu, etc cerand acestora interventii energice si repetate pentru revizuirea bulei papale. Pana la urma protopopul a fost destituit din preotie.
“Între timp fusese avansat arhidiacon onorar asesor consistorial în cadrul Episcopiei greco-catolice de Oradea. În 18 noiembrie 1918 a fost ales în conducerea C.N.R. cercual Carei. A activat politic după Unire, în cadrul formaţiunii naţionale, ulterior devenită naţional-ţărănistă.
    Marea Unire i-a adus reactivarea în protopopie, din care demnitate fusese destituit în vremea Hajdudorogului. În 1923 a înfiinţat a doua parohie a Sanislăului.
    A trecut la veşnicie în 18 noiembrie 1927, fiind înmormântat în cimitirul din Sanislău.”
    In 2007 istoricul Viorel Campean din Satu Mare, din care am citat pana acum mai scria:
    “Rândurile de faţă ne-au prilejuit evocarea unuia dintre cei mai vajnici apărători ai drepturilor neamului românesc din Sătmar. Se vor însă aceste gânduri doar o semnalare a celor 150 de ani de la naşterea lui Alexa Pop, care se vor împlini în luna mai a anului viitor. Nădăjduim că autorităţile sătmărene nu vor omite din calendarul lor frumoasa aniversare. Ideal ar fi ca forurile culturale din Maramureş, în special oficialităţile din Bozânta Mică, Buşag şi Săsar să-şi aducă aminte de acest eveniment. Conlucrarea forurilor competente din cele două judeţe ar aduce un frumos omagiu întru cinstirea memoriei părintelui Alexa Pop.”.
    Sansilauanii dupa 100 de ani ne exprimam profunda recunostinta pentru acest providential preot care prin inteligenta si curajul sau a salvat dainuirea fiintei noastre nationale pe aceste locuri in vremurile cele mai vitrege ale istoriei si ne-a ridicat acest sfant lacas in care inaltam lui Dumnezeu rugaciunile noastre pentru vesnica sa pomenire.